Изборът на софтуер винаги е свързан с отделянето на време за предварителна подготовка и проучване. Големият брой софтуерни решения в днешно време може да ни затрудни в намирането на подходяща система. Поради тази причина подготвихме няколко отправни точки, които да ви помогнат да се спрете на решение, което да отговаря на очакванията ви за максимално удобство за работа. Или иначе казано – как да намерите user-friendly решение. Но първо трябва да отговорим на въпроса какво точно е user-friendly software.

Според Webopedia.com „терминът user-friendly е важно понятие, но той е толкова употребяван, че е станал нещо като клише.“ Всяка ИТ компания много добре знае, че нейните клиенти търсят софтуерни решения, които наистина да бъдат интуитивни, лесни за употреба, лесни за инсталиране – с една дума „приятелски”. Точно поради тази причина в описанието на всеки продукт ще видите термина „user-friendly“ споменат поне един път.

TechTerms.com от своя страна дефинират четири основни характеристики на user-friendly решенията. Те са:

 

 • Лесен за употреба

 

 

Интерфейсът не е прекалено сложен, а напротив – той е лесен за навигация и осигурява бърз достъп до най-често използваните функции и команди.

 

 • Добре организиран

 

 

 

  Системата предполага максимално лесно намиране на необходимите инструменти и настройки.

 

 • Интуитивен

 

 

 

  Софтуерът трябва да се усвоява лесно от средностатистическия потребител, не бива да изисква дълги обяснения и обучения.

 

 • Надежден

 

 

 

  Иначе казано – да не спира да работи без причина, да не дава често грешки и да не обърква потребителите.

В крайна сметка, този софтуер е интуитивен, визуално привлекателен и изключително адаптивен. Той автоматизира досадни рутинни задачи и позволява лесен достъп до бизнес информацията, която подпомага вземането на информирани решения.

Ако сте съгласни с горните определения, то остава въпросът как да разберете кой софтуер отговаря на тях? Най-лесно е да се допитате до потребителите, които вече работят със съответния софтуер. За щастие, в днешно време това е лесно постижимо – както вече има сайтове за споделяне на мнения за ресторанти, хотели, услуги, така съществуват и онлайн платформи за оценяване на софтуерни продукти. Една от най-популярните сред тях е capterra.com.

Ето какво казват потребителите на DocuWare за софтуера:

 • „Лесен за внедряване и използване. Всичко беше готово за употреба в много разумен срок.“
 • „Уеб базиран софтуер, който работи на почти всяко устройство. Отговаря на нашите стриктни стандарти за сигурност. Софтуерът е много гъвкав и лесен за използване.“
 • „Лесен за употреба, уеб базиран, страхотни възможности за намиране на информация“
 • „Функционалностите са чудесни – осигуряват лесно търсене и намиране на документи, а облачните услуги правят достъпа изключително лесен.“

Важна цел при развитието на DocuWare е потребителите да усещат продукта като приятел, който ежедневно им помага в работата. Искате да разберете какво е усещането? Заявете своята демонстрация на https://www.edocument.bg/docuware/demo